Thedo

Thedo Keizer werd geboren in Den Haag en groeide op in Groningen. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Groningen (specialiteit zakelijk en creatief schrijven) en werkte daarna een aantal jaren als professioneel cabaretier. In 1979 won hij het Haags Cabaretfestival voor de Jeugd en kreeg hij van Paul van Vliet de Diligentiaprijs. Ook trad hij op bij en met Seth Gaaikema. Met Bart van der Harst en Jenny Spijk (Cabaret Harst & Keizer) haalde hij een vierde plaats op Cameretten 1980 en een eerste plaats op het Cabaretfestival van het Oosten 1982. Tussen 1984 en 1992 speelde Thedo in verschillende theaterprogramma’s, onder meer met zangeres Miranda van Kralingen en met pianist Dolphe Pierie. Ook trad hij jarenlang op in het Haagse theater-restaurant Goldmund. Van 1991 tot 2018 vormde Thedo samen met Paul Passchier het Cabaret Tailormade, gespecialiseerd in cabaret op maat. Tailormade werd begeleid door het trio van Frank de Lange. De laatste jaren treedt Thedo weer regelmatig solo op met op maat gemaakte cabaretvoorstellingen, begeleid door pianist Arjen Becht.

Thedo maakte zijn televisiedebuut in 1988 in het NCRV-programma Showmasters en was daarna in verschillende tv-programma’s te zien. Als acteur speelde Thedo o.a. in de tv-series “Prettig Geregeld” en “Brugklas”, in de bioscoopfilms “Michiel de Ruyter”, “De IJslandbende” en “Berend Botje” en in verschillende commercials.

In 1990 werd Thedo als tekstschrijver bij het TROS-programma TROS Aktua in bedrijf aangenomen. Later werd hij samensteller en eindredacteur van dat programma. Behalve van TROS Aktua in bedrijf was Thedo eindredacteur van programma’s als World Trade ShowLicht op groenGoeie zakenBV2 en Lunch TV. Als uitvoerend producent was hij onder meer verbonden aan Pluk de dag.

Tussen 2002 en 2004 werkte Thedo als eindredacteur infotainment bij de NCRV, verantwoordelijk voor programmaseries als Willem Wever en De mensen van….

In 2004 blies hij samen met Tineke Verburg de oude Aktua-formule nieuw leven in met het RTL5-programma Nederland in bedrijf. Dit programma werd in 2007 opgevolgd door Vakwerk NL. Tussendoor maakte Thedo het programma BeursLife voor RTL4 en RTL7. In 2009 was Thedo tekstschrijver en eindredacteur van het programma Sprookjesboomfeest (TROS/Efteling). Daarna werkte Thedo enige jaren als journalist-tekstschrijver-filmmaker bij Keijzer Communicatie in Apeldoorn. Sinds 2013 werkt hij als zelfstandig tekstschrijver/filmmaker, en sinds 2017 ook als communicatieadviseur bij opleidingsinstituut SPV.

Tussen 2016 en 2019 schreef Thedo samen met Paul Passchier vier kerstmusicals voor Theater De Lawei in Drachten, onder regie van Wilma Hoornstra. Ook maakten zij samen twee musicals-op-maat voor Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn/Zutphen), die uitgevoerd werden door het eigen personeel. Daarnaast schreef Thedo o.a. de schoolmusical “De Avondster”, de kerstmusical “Het Jaar van het Kind”, in opdracht van C&A de musical “De Zee van C&A” en voor musicalgroep BOMS (IJmuiden) de musicals “Souvenirs” en “Levenslang”.

Sinds 2020 is Thedo de vaste tekstschrijver van het AVROTROS-kinderprogramma “Zin in Zappelin” (iedere ochtend te zien op NPO3). Ook schrijft hij alle verhalen voor de succesvolle Zin-in-Zappelin Podcast. Deze podcast werd in oktober 2023 genomineerd voor de Dutch Podcast Awards.

Thedo publiceerde samen met Paul Passchier het boek “Sinterklaasje, kom maar binnen (met je Piet)” (Uitgeverij Ploegsma, 2014), waarvan in 2021 een zesde druk verscheen. Van de Sinterklaasliedjes in dit boek verscheen ook een CD, die door Paul en Thedo werd ingezongen. De titelsong van het luisterboek van “De Piraten van Hiernaast” (2015, auteur Reggie Naus) werd eveneens door Thedo en Paul geschreven en ingezongen. De muziek van beide CD’s werd verzorgd door Henk Pool.

In oktober 2023 verscheen Thedo’s nieuwste boek: Mevrouw Sinterklaas.